Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona es prepara, un any més, per a les Festes de Maig amb les activitats del projecte cultural “Encén la metxa!”

01/04/2019 ::    

Les trobades de contacte amb els elements festius de la ciutat, l’estrena del laboratori de lectura portàtil “Anem de Festa!” i les xerrades especialitzades són les propostes centrals del programa 2019

Castells, músiques i danses tradicionals i imatgeria festiva seran les temàtiques que es tractaran enguany a les biblioteques i al Centre Cultural L’Escorxador- Nau 3. Són propostes de contacte amb els elements festius de la ciutat destinades a un públic infantil i familiar. En aquestes sessions els participants podran descobrir com enfilar-se fins a tocar el cel amb la mà amb els Castellers de Badalona, quins són els balls i els sons de la festa o veure com es mouen els dracs i els gegants i viure’ls des de dins.

Va de…

  – Va de castells

El 10 abril a les 18 hores, a la Biblioteca Llefià-Xavier Soto.

  A càrrec de Castellers de Badalona.

  – Va d’Imatgeria festiva

  L’11 d’abril a les 18 hores, al Centre Cultural l’Escorxador-Nau 3.

  A càrrec de la Colla de Geganters de Badalona i Badalona Bèsties de Foc.

  – Va de músiques i danses

El 24 d’abril a les 17.30 hores, a la Biblioteca Lloreda.

A càrrec de la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana.

El laboratori de lectura portàtil Anem de festa!

Presentació el 2 de maig, a les 18 hores, a la Biblioteca Can Casacuberta.

També dirigit a públic infantil i familiar, és una iniciativa creativa i experimental per conèixer i aprendre a viure la Festa Major a través dels contes i del joc. Els participants es converteixen en ciutadans i veïns d’un poble imaginari, i tenen una missió: “ha de començar la festa però hi ha un problema, es van enviar totes les invitacions de la Festa Major a les autoritats del poble, però es van oblidar d’enviar-li al Dimoni. És clar, s’ha enfadat moltíssim! Amb els seus dimoniets han fet algunes entremaliadures i ara necessitem la vostra ajuda”.

Per poder-hi participar cal fer inscripció prèvia a la biblioteca: CORREU i TELÈFON

Conferències especialitzades

Una altra novetat de l’”Encén la metxa!” és la introducció de dues conferències especialitzades dirigides a públic juvenil i adult: una sobre les Festes de Maig, per conèixer-les en detall i, una altra, sobre el simbolisme festiu per descobrir els símbols de festa.

  – Xerrada sobre simbolisme festiu

  Divendres 5 d’abril, a les 19.30 hores, a la Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté.

  – Xerrada sobre les Festes de Maig

Dimecres10 d’abril, a les 19 hores, a l’Espai Jove Morera.

Totes dues a càrrec de la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana.

Altres

També es projectarà el nou treball amb scratch (llenguatge de programació visual) fet per diferents centres educatius a la façana de l’edifici de l’Ajuntament, la nit del Pregó de Festes. Una mostra dels elements de cultura tradicional i popular badalonina des de l’òptica de l’alumnat participant.

A més, del 10 al 26 d’abril, s’exposarà de nou la mostra “Coneguem els forjadors de la festa” al Centre Cívic Sant Roc amb possibilitat de concertar visites guiades amb les escoles i entitats de l’entorn. Un tast expositiu de la mostra “Forjadors de la Festa”, manifestacions festives de cultura tradicional i popular de Badalona que es pot trobar a la Sala Uclés del Centre Cultural El Carme de l’1 al 19 de maig.

“Encén la metxa!” també estarà present el 23 d’abril, diada de Sant Jordi, a Sant Roc. Al matí, al Centre Cívic Sant Roc, amb les visites guiades a l’exposició “Coneguem els Forjadors de la Festa” de les escoles Josep Boada, Baldomer Solà, Mare de Déu de l’Assumpció i Lestonac. A la tarda, amb les activitats que s’organitzen a la plaça de Sant Elies: tallers de músiques i danses, percussió i de com portar elements festius. També hi haurà els jocs i les fitxes d’enginy centrats en l’imaginari festiu de la ciutat.

Per els que es considerin més aventurers es recomana, entre l’1 i el 10 de maig, la geocerca “Ruta del Dimoni de Badalona”, quan el Dimoni està plantat a la platja. Una proposta per gaudir d’una passejada històrica per la Badalona més tradicional i festiva amb un joc de pistes que et porta a la descoberta d’un tresor o caché, utilitzant un dispositiu GPS.

Més informació: http://badabiblios.cat/ruta-del-dimoni/

Aquestes i altres activitats com contes i tallers de jocs, formen part del programa d’activitats d’enguany.

Sigues la festa marcarà el final de l’”Encén la metxa!”. Es tracta de la gran festa de la cultura tradicional i popular badalonina que se celebra l’1 de maig a partir de les 11 hores, al passeig de la Rambla. Organitzada per la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana i la Colla de Geganters de Badalona, és l’únic dia de l’any en què tothom que vulgui pot portar un gegant o un drac, fer d’enxaneta, posar-se la faixa o, fins i tot, emprovar-se la indumentària de diables, miquelets, satanasis, estaferms o dansaires de l’Esbart Sant Jordi.

“Encén la metxa!” és un projecte de difusió de la cultura festiva d’arrel més tradicional de la ciutat. Vol donar a conèixer els elements tradicionals i/o populars que participen en les Festes de Maig, així com transmetre els valors d’aquesta cultura festiva. Té un vessant pedagògic i lúdica que tot i posar l’accent en el públic infantil i familiar, es dirigeix també als joves i adults. Les activitats s’implementen a diferents equipaments municipals amb la intenció d’arribar a tot el territori.

Badalona, 1 d’abril de 2019

twitter @AjBadalona

👮‍♀️👮 #Badalona incorpora vint-i-tres nous agents al cos de la Guàrdia Urbana

L’alcalde, Xavier Garcia Albiol, els ha lliurat aquest divendres les credencials a la plaça de Trafalgar del barri de Llefià en un acte obert a la ciutadana

4

L’alcalde de #Badalona, @Albiol_XG, inaugura la sala immersiva EMOTIVA al Centre Sociosanitari El Carme. L'equipament permet l’abordatge no farmacològic de la malaltia d’Alzheimer i altres demències
Més ℹ️▶️https://ajuntament.badalona.cat/noticies/lalcalde-de-badalona-inaugura-la-sala-immersiva-emotiva-al-centre-sociosanitari-el-carme/

4

🫒 En marxa les activitats del cicle de tardor de la Jugatecambiental als parcs de Can Solei i de Ca l’Arnús i al parc del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric de #Badalona

ℹ️ http://ajuntament.badalona.cat/noticies/en-marxa-les-activitats-del-cicle-de-tardor-de-la-jugatecambiental-als-parcs-de-can-solei-i-de-ca-larnus-i-al-parc-del-torrent-de-la-font-i-del-turo-de-lenric-de-badalona/

4

El temps

L’Ajuntament de Badalona rep un reconeixement per la implantació de l’administració electrònica

Prei administració oberta 2017

Premi administració oberta 2017

Altres webs municipals