Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona
El pensament femení al llarg de la història

El pensament femení al llarg de la història

24 de novembre a les 19 h

Per Concha Fernández Martorell

 

Dins del curs PENSAR I FER. SEMINARI D’HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

 

El pensament filosòfic desenvolupat al llarg de vint-i-set segles de civilització, des de l’antiga Índia i Grècia fins a l’actualitat, constitueix el llegat conceptual de la cultura humana. La finalitat d’aquest seminari, coordinat per Pere Montaner, és repensar l’herència filosòfica del passat des de la perspectiva del present per a fer les nostres vides més conscients i satisfactòries.

 

Les dones sempre han estat presents a la cultura i el coneixement, amb notables representants al llarg de la història en el terreny de la matemàtica, les ciències, la religió... També hi ha hagut filòsofes, en el passat i ara. Un altre tema és que, en un món profundament patriarcal com el nostre, s’ha intentat ocultar o deslluir les seves aportacions i punts de vista. Actualment no hi ha territori o especialitat filosòfica que no compti amb representants femenines de primer ordre (estètica, filosofia pràctica, antropologia, filosofia analítica, lògica...). És hora, doncs, de desvetllar o des-ocultar el pensament crític elaborat per les dones filòsofes i reivindicar-lo com una qüestió d’equitat i reconeixement. Però també, com un exercici filosòfic que cerqui un ordre diferent de les idees, una estructura plural de la història de la filosofia, a partir del pensament femení i les seves peculiaritats. Es tracta d’obrir-nos a un nou model cultural on no hi hagi senyors ni emperadors, i repassar la història de les idees des d’una perspectiva feminista. Perquè, com apunten Gallardo i Míguez en el seu llibre “Filósofas o barbarie”, el futur serà filosòfic o no serà. I la filosofia serà feminista o no serà.

 

 

Concha Fernández Martorell és doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona, catedràtica de batxillerat, especialista en Walter Benjamin i Maria Zambrano, autora d’una dotzena de llibres de filosofia i pedagogia, col·laboradora en diaris i revistes com El País, Revista de Occidente, El Viejo Topo, Astrágalo, Quimera… i de comunicacions i ponències a diverses universitats espanyoles, a l’Ateneu Barcelonès, l’Institut del Teatre i l’ACEC, entre d’altres entitats.

 

PROGRAMA DEL CURS

 

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon
93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.

Espai Betúlia, Badalona

Inici: 24/11/2022 19:00
Fi: 24/11/2022 20:15

twitter @AjBadalona

El temps

L’Ajuntament de Badalona rep un reconeixement per la implantació de l’administració electrònica

Prei administració oberta 2017

Premi administració oberta 2017

Altres webs municipals